Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie – sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca.
Zasady prawidłowego żywienia, według polskiego Instytutu Żywnośći i Żywiania:
- Spożywać posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
- Spożywać warzywa i owoce jak najczęściej, około połowy tego, co się je. Należy spożywać je w proporcji ¾ warzyw na ¼ owoców.
- Spożywać produkty zbożowe, szczególnie pełnoziarniste.
- Codziennie wypijać przynajmniej dwie duże szklanki mleka, jogurtu lub kefiru, co częściowo można zastąpić serem.
- Ograniczyć spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów, <0,5 kg/tydzień). Zastąpić mięso rybami, warzywami strączkowymi i jajami.
- Ograniczyć spożycie tłuszczu zwierzęcego, zastąpić go olejami roślinymi
- Unikać spożywania cukru i słodyczy, zastąpić je owocami i orzechami.
- Unikać dosalania potraw i produktów o dużej zawartości soli. Zastąpić sól ziołami
- Wypijać przynajmniej 1,5 l wody dziennie.
- Unikać alkoholu.