zdrowe-przepisy

zdrowe-przepisy


Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie – sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca.

Zasady prawidłowego żywienia, według polskiego Instytutu Żywnośći i Żywiania:

  1. Spożywać posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
  2. Spożywać warzywa i owoce jak najczęściej, około połowy tego, co się je. Należy spożywać je w proporcji ¾ warzyw na ¼ owoców.
  3. Spożywać produkty zbożowe, szczególnie pełnoziarniste.
  4. Codziennie wypijać przynajmniej dwie duże szklanki mleka, jogurtu lub kefiru, co częściowo można zastąpić serem.
  5. Ograniczyć spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów, <0,5 kg/tydzień). Zastąpić mięso rybami, warzywami strączkowymi i jajami.
  6. Ograniczyć spożycie tłuszczu zwierzęcego, zastąpić go olejami roślinymi
  7. Unikać spożywania cukru i słodyczy, zastąpić je owocami i orzechami.
  8. Unikać dosalania potraw i produktów o dużej zawartości soli. Zastąpić sól ziołami
  9. Wypijać przynajmniej 1,5 l wody dziennie.
  10. Unikać alkoholu.